Доступність посилання

ТОП новини

Де Містура не виключив нового наступу режиму Асада на Алеппо до інавгурації Трампа


Стаффан де Містура, архівне фото
Стаффан де Містура, архівне фото

Спеціальний представник ООН у Сирії Стаффан де Містура попередив, що сирійські збройні сили можуть почати новий наступ, щоб придушити опір в східній частині Алеппо, до вступу Дональда Трампа на посаду президента США 20 січня. Стаффан де Містура також закликав припинити обстріли в Сирії і в Алеппо, зокрема.

Як заявили деякі європейські дипломати президент Сирії Башар аль-Асад може пожвавити наступальну операцію на тлі обіцянок Трампа будувати тісніші зв'язки з Росією, яка підтримує режим.

Повідомляється, що 23 листопада проурядові сили пройшли вглиб Сирії. Це сталося, як вважають спостерігачі, за підтримки авіації Росії.

Тим часом обраний президент США Дональд Трамп в інтерв’ю The New York Timesповторив свою позицію, що Вашингтон і Москва повинні краще ладнати, зокрема щодо Сирії. Він заявив, що має деякі «сильні ідеї» для боротьби з 6-річною громадянською війною в Сирії, хоча відмовився вдаватися у подробиці. «Ми повинні покласти край цьому божевіллю, що коїться в Сирії», – сказав Трамп.

Він також додав, що Росія і Сполучені Штати повинні робити більше для пошуку спільної мови і співпраці у таких питаннях, як тероризм.

Трамп також відмовився від використання терміну «перезавантаження» у відносинах з Росією.

«Я б не став використовувати цей термін після того, що сталося», – сказав Трамп, додавши, що наразі такі взаємини є гіршими, ніж за часів Холодної війни.

Удари по повстанцях в Алеппо й околицях здійснюють урядові війська режиму Сирії, а також бойова авіація Росії. Повстанці відповідають на них, унаслідок чого цивільні мешканці гинуть і в підконтрольній урядові частині Алеппо.

В облозі на сході Алеппо, що триває від липня, під обстрілами й повітряними ударами перебуває близько 275 тисяч людей.

XS
SM
MD
LG