Доступність посилання

ТОП новини

Парубій на зустрічі зі спікером Кнесету Ізраїлю заявив про важливість визнання Голодомору геноцидом


Андрій Парубій
Андрій Парубій

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій висловив сподівання на позитивне рішення Кнесету Ізраїлю щодо визнання Голодомору в Україні актом геноциду напередодні роковин трагедії.

«Я сказав, що українська сторона дуже розраховує на це. Що законодавча ініціатива, яка вже внесена в Кнесет, буде підтримана. Адже Ізраїль, як ніхто, має розуміти глибину трагедії, яку пережив український народ у 1932-1933 роках. Ми сподіваємося на позитивне рішення», – сказав Парубій після зустрічі зі спікером Кнесету Юлієм Едельштейном 23 листопада в Києві.

Спікер Кнесету, зі свого боку, запевнив, що Ізраїль підтримуватиме Україну на шляху подолання нею проблем. Едельштейн зауважив, що це перший візит в Україну голови Кнесету за більш ніж 20 років. «Україна та єврейський народ поділяють спільну історію в тисячі років. Я впевнений, що і в майбутньому ці дві країни розвиватимуться в дусі дружби і братерства», – сказав він.

Спікер Кнесету також відзначив зусилля українського уряду щодо збереження пам’яті про Голокост і «вражаючу» програму заходів до 75-х роковин трагедії Бабиного Яру.

14 листопада президія Кнесету затвердила розгляд резолюції про визнання Голодомору актом геноциду українського народу, повідомило почесне консульство Ізраїлю в Західному регіоні України.

Ізраїль може стати 25-ю країною, яка визнає Голодомор 1932–1933 років геноцидом українського народу.

Офіційно Україна вважає, що, за даними науково-демографічної експертизи, загальна кількість людських втрат від Голодомору становить 3 мільйони 941 тисячу людей, а втрати українців у частині ненароджених становлять 6 мільйонів 122 тисячі людей. День пам’яті жертв голодоморів цього року припадає на 26 листопада.

XS
SM
MD
LG