Доступність посилання

ТОП новини

У Нацбанку заявляють про загрозу втрати підтримки з боку міжнародних донорів


Національний банк України заявляє про загрозу втрати підтримки з боку міжнародних донорів.

«Україна опинилася перед загрозою залишитися без підтримки міжнародних організацій. Цього року ми вже 3 рази міняли наш прогноз за валютними резервами», – сказала голова НБУ Валерія Гонтарева.

За її словами, в 2016 році НБУ вже тричі змінював прогноз щодо валютних резервів.

«Зараз наш базовий прогноз по валютним резервам – це 17,5 мільярда доларів, але цей прогноз включає 600 мільйонів євро від ЄС і 1,3 мільярда доларів МВФ. На жаль, ми маємо дуже високі ризики, ми не отримаємо цей транш в цьому році і нам знову доведеться змінювати наш прогноз», – зазначила голова НБУ.

«Я хочу, щоб всі розуміли, що ми маємо резерви сьогодні 15,5 мільярда доларів, але ми почнемо втрачати ці резерви кожного дня і ту крихку стабільність… ми почнемо втрачати з кожним днем. Тому ці загравання з популізмом, ці політичні інсинуації, вони розхитують нашу державу, розхитують макроекономічну стабільність нашої країни», – додала вона.

У Києві біля Нацбанку останнім часом відбуваються акції протесту, учасники яких, серед іншого, вимагають відставки Гонтаревої. Деякі учасники цих мітингів повідомляли, що за участь в цих акціях протесту їм заплатили гроші.

Місія МВФ, що працювала в Україні з 3 по 17 листопада, закликала українську владу ухвалити погоджений із програмою співпраці держбюджет на 2017 рік. Також місія заявила, що українській владі потрібно більше часу для виконання нинішнього етапу програми співпраці.

У Нацбанку України раніше заявляли, що розраховують отримати четвертий транш Міжнародного валютного фонду в 1,3 мільярда доларів до кінця року.

У жовтні в МВФ повідомили, що в разі успішної реалізації програми розширеного фінансування між Україною та Міжнародним валютним фондом, для чого необхідно виконати низку умов, Київ може отримати від МВФ 1,3 мільярда доларів у 2016 році і майже 5,4 мільярда доларів у 2017 році. Виділення коштів планується щоквартально за підсумками виконання критеріїв ефективності.

XS
SM
MD
LG