Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпрі зібрали підписи за конкурс проектів реконструкції площі, де стояв Петровський


Знесення пам’ятника Григорію Петровському в Дніпрі, 29 січня 2016 року
Знесення пам’ятника Григорію Петровському в Дніпрі, 29 січня 2016 року

У Дніпрі зібрали підписи за проведення відкритого конкурсу проектів реконструкції площі, де стояв пам’ятник Григорієві Петровському. Відповідна петиція була зареєстрована у реєстрі петицій до органів місцевої влади і набрала кількість голосів, необхідну для розгляду.

Як зазначив автор петиції, громадський активіст Дніпра В’ячеслав Поїздник, ідея конкурсу виникла «У зв'язку з численними зауваженнями і критикою на адресу представленого владою проекту реконструкції Вокзальної площі, а також неприйняттям будь-яких альтернативних пропозицій щодо реконструкції площі».

«Вимагаємо проведення відкритого конкурсу проектів з Вокзальної площі із залученням як місцевих, так і іногородніх, і навіть іноземних архітекторів та проектантів. Реконструкція «воріт міста» – знакового об'єкта, по суті – обличчя міста, що формує перше враження про нього, – подія, яка трапляється раз на 30-50 років. Її не можна проводити без широкого залучення городян до обговорення, а також без урахування думки багатьох архітекторів, у тому числі зарубіжного досвіду проектування», – заявив Поїздник.

Він також зазначив, що «не можна допустити перетворення знакової міської площі в суцільну паркову».

Міська влада про дату розгляду ініціативи поки не повідомляє. За практикою, яка склалась 2016 року, петицію, що набрала хоча б 900 голосів виносять на розгляд сесії Дніпровської міської ради.

Раніше міська влада Дніпра обіцяла, що ескізи реконструкції Вокзальної площі (таку назву вона отримала в рамках «декомунізації») розроблятимуть архітектори та дизайнери Дніпра, а мерія відбере 10 найбільш вдалих ескізів й виставить на голосування громадськості.

Через майже рік після цих заяв 10 проектів так і не з’явилось. Наразі активно обговорюють тільки два: один із них належить самому заступнику мера Михайлові Лисенку, другий – громадській організації DniproSmartCity. Обидва варіанти не передбачають ніяких пам’ятників замість Петровського. Розробники більше зосереджуються на транспортних потоках, облаштуванні парковок та пішохідних зон.

Водночас творча інтелігенція Дніпра пропонує встановити на місці, де стояв Петровський, скульптуру видатного історика, що працював у краї, Дмитра Яворницького. Ескіз майбутнього пам’ятника вже є, його автор-скульптор Володимир Небоженко. Це двофігурна композиція, що складається з двох фігур – власне самого Яворницького та кобзаря.

29 січня 2016 року у Дніпрі активісти знесли пам’ятник Григорію Петровському, знаковий і один з найбільших пам’ятників радянської доби в місті, який простояв на привокзальній площі 40 років.

XS
SM
MD
LG