Доступність посилання

ТОП новини

Через політику Білорусі Україна може шукати нове місце для зустрічей Тристоронньої контактної групи – Гопко


Ганна Гопко, голова комітету Верховної Ради у закордонних справах
Ганна Гопко, голова комітету Верховної Ради у закордонних справах

Білорусь може перестати бути місцем проведення зустрічей Тристоронньої контактної групи щодо врегулювання на Донбасі, якщо офіційний Мінськ і далі підкорятиметься волі Кремля у принципових для України питаннях. Про це на зустрічі з білоруськими журналістами в Києві заявила голова комітету Верховної Ради України у закордонних справах Ганна Гопко, повідомляє білоруська редакція Радіо Свобода.

«Для нас дуже важливо мати прогнозованого сусіда, з боку якого ми не отримаємо авіаударів або якихось інших небезпечних речей. Разом з тим голосування у Нью-Йорку продемонструвало реальний стан речей: якщо в грудні Білорусь знову буде намагатися догодити Росії, нам нічого не залишиться, як замість Мінська шукати іншу платформу для переговорів», – вказала Гопко.

«Ми не можемо бути там, де держава не займає нейтральну позицію. Якби Білорусь щонайменще утрималася – це одна історія. Якщо ж вона не тільки проти, а ще її використовували для блокування рішення, – вже зовсім інший розклад... Мінськ у своєму статусі має зберігати нейтральність до подій, а не ставати рупором Кремля», – додала депутат.

15 листопада в Третьому комітеті Генеральної асамблеї ООН розглядалася ініційована Україною резолюція про порушення прав людини в окупованому Криму. Документ підтримали 73 держави, 76 утрималися. Проти проголосували 23 країни, серед яких Ангола, Куба, КНДР, Іран, Росія, Нікарагуа, Судан, Сирія, Узбекистан, Венесуела, Еритрея та інші.

Серед цих 23 країн виявилася і Білорусь, яка залишається головним переговорним майданчиком у справі врегулювання конфлікту на сході України. Білоруська делегація спробувала заблокувати проект резолюції, заявивши про «надмірну політизацію питання». Ініціатива не пройшла, проти неї виступила 101 країна, 37 утрималися. Підтримали позицію Білорусі 32 країни.

XS
SM
MD
LG