Доступність посилання

ТОП новини

Лутковська просить перевірити порушення Мінфіном права на недоторканність приватного життя


Валерія Лутковська
Валерія Лутковська

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська звернулася до прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, Генеральної прокуратури, а також Служби безпеки України у зв’язку з порушення Міністерством фінансів права громадян на недоторканність приватного життя.

Як повідомляє прес-служба омбудсмена, мається на увазі ситуація, коли останнім часом переселенці почали отримувати дзвінки від компанії «Дельта М Юкрейн» на номери телефонів, які вони повідомляли органам соціального захисту під час взяття їх на облік.

В офісі омбудсмена зазначають, що співробітники цієї компанії, посилаючись на ініціативу Мінфіну привітати їх з новорічними святами, просили уточнити місце перебування таких громадян та іншу конфіденційну інформацію, зокрема стосовно року народження, реєстрації місця проживання на непідконтрольній території та місця фактичного проживання.

В апараті Лутковської зазначають, що після проведення позапланової перевірки було встановлено, що «Дельта М Юкрейн» надає послуги з проведення «телефонної верифікації» громадян на підставі договору з держпідприємством «Головний проектно-виробничий і сервісний центр комп’ютерних фінансових технологій», у договорі це підприємство передало «Дельта М Юкрейн» базу даних «із дотриманням захисту персональних даних».

На сьогодні розпорядником персональних даних переселенців, володільцем яких є Мінфін, визначено юридичну особу приватного права – компанію «Дельта М Юкрейн», що є порушенням вимог закону «Про захист персональних даних», наголошують в офісі омбудсмена.

За даними Мінсоцполітики, станом на 28 листопада на обліку перебувають понад 1,6 мільйона переселенців.

XS
SM
MD
LG