Доступність посилання

ТОП новини

Парламент Таїланду офіційно запросив крон-принца обійняти престол


Парламент Таїланду на спеціальній сесії офіційно вирішив запросити крон-принца Маху Вачиралонґкона обійняти королівський престол, що спорожнів після смерті його батька Пуміпона Адуньядета минулого місяця, і самому стати королем.

Раніше у вівторок кабінет міністрів подав ім’я крон-принца на парламентське затвердження.

За процедурою, тепер спікер парламенту має просити у крон-принца авдієнції і передати йому запрошення, після прийняття якого наступним кроком буде проголошення його новим монархом.

Як заявив віце-прем’єр-міністр Правіт Вонґсуван, процедура сходження крон-принца на трон відбувається крок за кроком відповідно до правил наступництва в Таїланді, і авдієнція спікера у крон-принца може відбутися вже в середу чи в четвер.

Самого крон-принца на засіданні парламенту не було. За деякими повідомленнями, сам він може нині перебувати в Німеччині, де має маєток.

64-річний Маха Вачиралонґкон, єдиний син небіжчика короля, вже понад чотири десятиліття був визначений як наступник престолу.

За конституцією Таїланду, монарх має обмежені повноваження. Але попередній король Пуміпон Адуньядет, який перебував на троні сім десятиліть і помер 13 жовтня у віці 88 років, створив собі роль глибоко і щиро поважаного більшістю тайців верховного арбітра, що об’єднував країну, яку останнє десятиліття струшують масові політичні протести і урядові перевороти.

Маха Вачиралонґкон не брав активної участі в житті країни і ще не здобувся на таку повагу для себе. Після смерті батька він відмовився відразу сходити на трон і заявив, що потребує певного часу, щоб підготуватися до цього.

За даними агентства «Ройтерз», Вачиралонґкона готуються проголосити новим королем Таїланду 1 грудня. Але офіційна його коронація, що є окремою від сходження на престол процедурою, відбудеться не раніше від урочистої церемонії наступного року кремації тіла його батька, жалоба за яким триватиме протягом року з часу смерті.

XS
SM
MD
LG