Доступність посилання

ТОП новини

Австрія: прокуратура Відня підтвердила отримання запиту на екстрадицію Фірташа до Іспанії – ЗМІ


Дмитро Фірташ, архівне фото
Дмитро Фірташ, архівне фото

До Австрії офіційними каналами надійшов запит на екстрадицію до Іспанії українського мільярдера Дмитра Фірташа, і зараз його вивчає прокуратура Відня, повідомила медіакомпанія «Німецька хвиля» з посиланням на речницю прокуратури Відня.

Згідно з процедурою, якщо прокуратура не виявить обставин, які суперечать видачі підозрюваного, справу буде передано до суду, а в разі наявності позитивного рішення суду останнє слово буде за Міністерством юстиції Австрії, мовиться в повідомленні.

Австрійські адвокати Фірташа заявили «Німецькій хвилі», що їхній клієнт категорично відкидає обвинувачення з Іспанії.

За повідомленням «Німецької хвилі» з посиланням на представника іспанської прокуратури, Антикорупційна прокуратура Іспанії, де Дмитра Фірташа звинувачують у відмиванні грошей, оголосила його в розшук разом із двома його ймовірними спільниками, громадянами України. Одночасно з видачею ордера на розшук у Барселоні і в місті-курорті Марбельї 24 листопада були затримані п’ять інших ймовірних спільників Фірташа, мовиться в повідомленні. За даними прокуратури, ці люди створили для Фірташа низку офшорних компаній, хоча певна частка капіталів осідала в Іспанії та вкладалася в нерухомість. Йдеться, за даними прокуратури, про «десятки мільйонів євро незаконного походження».

Наприкінці грудня або в січні у Відні очікується розгляд у другій судовій інстанції запиту щодо екстрадиції Дмитра Фірташа до Сполучених Штатів Америки. У першій інстанції віденський суд відхилив запит на екстрадицію, вирішивши, що США не надали достатньо доказів причетності Фірташа до злочину. У США вимагають видачі Фірташа у справі про хабарі на суму 18,5 мільйона доларів, заплачених за отримання дозволу на видобуток титану в Індії. Фірташ заперечує висунуті проти нього звинувачення, називаючи їх «абсурдними й безпідставними».

В Україні поліція розслідує два кримінальні провадження, пов’язані з Дмитром Фірташем: щодо групи компаній ОЅТСНЕМ і колишніх керівників компанії «Нафтогаз України». У цих провадженнях він не має статусу підозрюваного.

Також у грудні минулого року Національна поліція України розпочала провадження за фактом звернення Національного банку України про неповернення кредиту рефінансування банку «Надра» в розмірі 5 мільярдів гривень, отриманих під особисту гарантію Дмитра Фірташа.

XS
SM
MD
LG