Доступність посилання

ТОП новини

У Сирії ігноруються закони ведення війни – представник ООН


Координатор гуманітарної допомоги ООН Стівен О’Браєн
Координатор гуманітарної допомоги ООН Стівен О’Браєн

Координатор гуманітарної допомоги ООН Стівен О’Браєн заявив, що сторони збройного конфлікту в Сирії систематично порушують закони ведення війни, вдаючись до будь-яких методів здобуття військової переваги. Про це О’Браєн заявив 30 листопада на екстреному засіданні Ради безпеки ООН.

«Правила війни – священні поняття, отримані від поколінь, які мали дорогі й хворобливі уроки. Ці правила, встановлені понад 150 років тому в першій Женевській конвенції, систематично ігноруються в Сирії», –сказав координатор гуманітарної допомоги ООН через відеозв’язок із Лондона.

Рада безпеки провела екстрене засідання, щоб спробувати допомогти людям у зруйнованому місті Алеппо, але відсутність консенсусу між постійними членами цього органу ООН фактично виключають рішучі дії.

О'Брайен повідомив Раді безпеки, що близько 25 тисяч людей були змушені залишити свої будинки в Алеппо впродовж останніх днів. Він спрогнозував, що ще тисячі приєднаються до втікачів у найближчому майбутньому – на тлі наступу сирійських урядових сил, підтриманих російською авіацією.

За даними координатора гуманітарної допомоги ООН, у заблокованій майже п’ять місяців східній частині Алеппо більше немає жодної лікарні, яка б могла надати належну допомогу. Також, як твердить О’Браєн, більшість людей в облозі не мають коштів, щоб вижити.

30 листопада сирійська армія повідомила про здобуття контролю над ще одним районом східного Алеппо.

XS
SM
MD
LG