Доступність посилання

ТОП новини

Луценко про блокування у Шевченківському суді Києва: вимога про мою відставку є нелогічною


Потерпілі у справі щодо чотирьох екс-бійців спецпідрозділу «Беркут» у залі Шевченківського райсуду, 1 грудня 2016 року
Потерпілі у справі щодо чотирьох екс-бійців спецпідрозділу «Беркут» у залі Шевченківського райсуду, 1 грудня 2016 року

Генеральний прокурор України Юрій Луценко назвав нелогічною вимогу про його відставку, чого вимагають потерпілі у справі щодо чотирьох екс-бійців спецпідрозділу «Беркут», звинувачених у розгоні учасників Майдану 30 листопада 2013 року.

«Вона не дуже логічна з огляду того, що вони не задоволені діями судді. Але я щасливий доповісти їм, що їхні вимоги виконані. Вони вимагають, щоб генпрокурором став один із потерпілих на Майдані. Я один із них», – сказав Луценко, коментуючи вимогу про його відставку.

Водночас керівник ГПУ сказав, що з розумінням ставиться до цієї акції.

«Мій помічник учора зв’язався з цими активістами і запитав, які конкретні у них претензії до ГПУ. Вони сказали, що не задоволені діями окремих прокурорів», – заявив Луценко.

«За моїми даними, обвинувачені надали суду довідку про те, що вони у лікарні. Тому завідомо було зрозуміло, що судове засідання не відбудеться. Поява активістів, які проти цього протестують, м’яко кажучи, була не зовсім зрозумілою, тому що, якщо ви знаєте, що суду не буде, то навіщо вимагати і когось у чому звинувачувати», – додав він.

Від 30 листопада у Шевченківському районному суді Києва блокують залу судових засідань блокують потерпілі у справі щодо чотирьох екс-бійців спецпідрозділу «Беркут», звинувачених у розгоні учасників Майдану 30 листопада 2013 року. Серед їхніх вимог – відставка Луценка та «призначення на його місце одного з представників євромайданівців, визнаних судами потерпілими». Претендента пропонують обрати на конкурсній основі.

30 листопада суд переніс на 7 грудня засідання у справі колишніх бійців спецпідрозділу «Беркут» Андрія Дидюка, Миколи Тягнирядна, Євгена Антонова і Юрія Шевченка. Це рішення ухвалили через відсутність представників прокуратури та двох обвинувачених. За словами адвоката обвинувачених Михайла Кваші, Дидюк і Антонов перебувають на стаціонарному лікуванні у госпіталі МВС, тому не змогли з’явитися на засідання. Проте довідку про стан здоров’я підозрюваних захисник не надав.

Секретар засідання перед початком розгляду справи зауважила, що представників потерпілих і самих потерпілих поінформували про це телефоном, проте вони це заперечують.

Колишніх заступників командира «Беркуту» Дидюка й Тягнирядна, а також колишніх командирів рот Антонова й Шевченка обвинувачують у незаконному перешкоджанні проведенню вуличних походів та демонстрацій (стаття 340 Кримінального кодексуУкраїни) та перевищенні влади (стаття 365 Кримінального кодексу України) під час подій 30 листопада 2013 року, а саме – силового розгону мирної акції протесту під час подій Євромайдану.

У ніч на 30 листопада 2013 року, коли бійці нині розформованого спецпідрозділу «Беркут» розігнав мирну акцію протесту на Майдані в Києві, від дій міліції постраждали 84 людини, які зазнали тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості.

Після цього, 1 грудня 2013 року, на вулиці Києва на віче вийшли декілька сотень тисяч людей.

XS
SM
MD
LG