Доступність посилання

ТОП новини

Новий король Таїланду офіційно зійшов на престол


Маха Вачиралонґкон, архівне фото
Маха Вачиралонґкон, архівне фото

У Таїланді офіційно зійшов на престол новий король Маха Вачиралонґкон, єдиний син попереднього короля Пуміпона Адуньядета, що помер минулого місяця.

На урочистій церемонії в королівському палаці в Бангкоці, яку транслювали на телебаченні, голова парламенту країни запросив його обійняти трон, і той відповів, що погоджується з бажанням небіжчика короля «задля добра всього народу Таїланду».

Офіційне ім’я нового короля проголошене як Маха Вачиралонґкон Бодінтаратепаяваранґкун. Він також буде відомий як Рама X – за традиційною нумерацією монархів нинішньої династії.

Офіційна його коронація, що є окремою від сходження на престол процедурою, відбудеться не раніше від урочистої церемонії наступного року кремації тіла його батька, жалоба за яким триватиме протягом року з часу смерті.

64-річний Маха Вачиралонґкон уже понад чотири десятиліття був визначений як наступник престолу. Але після смерті батька він відмовився відразу сходити на трон і заявив, що потребує певного часу, щоб підготуватися до цього.

За конституцією Таїланду, монарх має обмежені повноваження. Але попередній король Пуміпон, який перебував на троні сім десятиліть і після тривалих хвороб помер 13 жовтня у віці 88 років, створив собі роль глибоко і щиро поважаного більшістю тайців верховного арбітра, що об’єднував країну, яку останнє десятиліття струшують масові політичні протести і урядові перевороти.

Вачиралонґкон не брав активної участі в житті країни і ще не здобувся на таку повагу для себе.

XS
SM
MD
LG