Доступність посилання

ТОП новини

У Росії затвердили нову зовнішньополітичну концепцію з «розвитком зв’язків із Україною»


У Росії оприлюднили затверджену указом президента Росії Володимира Путіна 30 листопада нову концепцію зовнішньої політики країни, що передбачає «розвиток зв’язків із Україною» і протидію порушенням міжнародного права, коли їх чинять інші, а не Москва.

Як мовиться в документі, Росія «зацікавлена в розвитку всього різноманіття політичних, економічних, культурних і духовних зв’язків із Україною на ґрунті взаємоповаги, розбудови партнерських відносин за дотримання своїх національних інтересів».

Про агресію Росії на українському Донбасі сказано традиційною фразеологією Кремля, що заперечує цю агресію і твердить про «внутрішній конфлікт» в Україні: «У взаємодії з усіма зацікавленими державами і міжнародними структурами Росія докладе необхідних зусиль для політико-дипломатичного врегулювання внутрішньоукраїнського конфлікту».

Про окупацію українського Криму, якої не визнає світ, прямої згадки немає, але серед намірів Росії визначено «активізувати процес міжнародно-правового оформлення державного кордону Російської Федерації, а також кордонів морських просторів, у межах яких Росія здійснює суверенні права і юрисдикцію…». Претензії Росії на «володіння Кримом» і відповідне визначення російського державного кордону світова спільнота відкидає.

Крім того, концепція передбачає, що Росія має намір протидіяти «спробам здійснювати ревізію загальновизнаних принципів міжнародного права», «спробам довільного тлумачення найважливіших міжнародно-правових норм і принципів – таких, як незастосування сили чи погрози силою, … повага до суверенітету держав та їхньої територіальної цілісності, право народів на самовизначення», «спробам втручання у внутрішні справи держав із метою здійснення неконституційної зміни влади, в тому числі шляхом підтримки недержавних суб’єктів, включно з терористичними і екстремістськими організаціями», «не допускати під приводом реалізації концепції «відповідальність за захист» воєнних інтервенцій та інших форм стороннього втручання, що порушують норми міжнародного права».

За словами оглядачів, усі ці порушення, з якими Росія декларує намір боротися, вона вже вчинила і продовжує вчиняти сама в її агресії проти України у Криму й на окупованій частині Донбасу. Росія заперечує будь-які порушення з її боку і будь-які втручання в події в Україні.

XS
SM
MD
LG