Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко і Дуда закликають ЄС переглянути рішення щодо доступу «Газпрому» до OPAL


Петро Порошенко і Анджей Дуда (л) (архівне фото)
Петро Порошенко і Анджей Дуда (л) (архівне фото)

Президенти України і Польщі Петро Порошенко й Анджей Дуда висловили незадоволення рішенням Єврокомісії, яке відкриває можливості для «Газпрому» збільшити обсяги постачання газу до Європи в обхід України. У спільній заяві, ухваленій за результатами переговорів 2 грудня у Варшаві, президенти закликають ЄС переглянути це рішення.

«Рішення Єврокомісії щодо газопроводу OPAL підриває стратегію енергетичної безпеки ЄС, створює загрозу для енергетичної безпеки країн Центральної та Східної Європи, які залежать від газопостачань з одного джерела, а також перешкоджатиме створенню ефективного Енергетичного союзу в Європі, метою якого є зменшення залежності від постачань російського газу, диверсифікація джерел і маршрутів газопостачань, а також дотримання спільної позиції на переговорах з третіми країнами-постачальниками енергоносіїв. Воно створює реальні ризики для безперервного постачання газу між Польщею і Україною та суттєвого переспрямування наявних газопотоків між іншими країнами», – мовиться в заяві.

Крім того, президенти заявляють, що це рішення порушує положення Угоди про асоціацію між Україною і ЄС, а також дух політичної асоціації та поглибленої і всеохопної економічної інтеграції.

«Оптимізуючи доступ «Газпрому» та поставок з Росії на ринок природного газу ЄС, Європейський союз дедалі заохочуватиме Росію до деструктивних дій на внутрішньому ринку ЄС та подальшого тиску з метою просування свого політичного порядку денного з ЄС та іншими країнами, зокрема Україною. ЄС також суттєво підірве зусилля, спрямовані на диверсифікацію газопостачань, що докладаються Україною і Польщею. Таке рішення Єврокомісії заохочує і надихає Росію продовжити свою тактику створення проблем з метою отримання поступок в інших сферах», – мовиться в заяві.

Крім того, Порошенко і Дуда заявляють, що рішення суперечить санкційній політиці ЄС, «оскільки стимулює додаткові грошові надходження до Росії, одночасно обмежуючи прибутки України від транзиту газу».

«Ми вважаємо, що це рішення має бути переглянуте, хоча і розуміємо, яким складним та болючим кроком це може бути», – мовиться в заяві.

Російський газовий монополіст «Газпром», найбільшим акціонером якого є російська держава, вже давно домагається від ЄС винятку з вимог так званого Третього енергопакету для газопроводу OPAL, що з’єднує російський газогін «Північний потік» із газотранспортними системами Німеччини і країн Центральної Європи. Нещодавно Європейська комісія ухвалила рішення про зміну умов використання газопроводу OPAL, що фактично значною мірою задовольнило вимоги «Газпрому».

XS
SM
MD
LG