Доступність посилання

ТОП новини

В Австрії відбувається переголосування другого туру виборів президента


Александер Фан дер Беллен (л) і Норберт Гофер (п), архівне фото
Александер Фан дер Беллен (л) і Норберт Гофер (п), архівне фото

В Австрії 4 грудня відбуваються президентські вибори. Представник Партії свободи Норберт Гофер змагається з кандидатом лівого спрямування Олександром Фан дер Белленом.

Це переголосування другого туру виборів президента Австрії в 2016 році, перший раз голосування відбулося в травні.

Повторне голосування другого туру було призначене на 2 жовтня, але через проблеми з конвертами для поштового голосування перенесли голосування на 4 грудня.

В Австрії заочним голосуванням, коли виборець отримує бюлетень поштою і відправляє заповнений у прикладеному конверті, користується значна частина виборців – у первісному другому турі 22 травня, результати якого скасували, відданих поштою голосів було 16 відсотків. Саме вони змінили результати на користь кандидата лівого спрямування Александра Фан дер Беллена, який врешті переміг ультраправого Норберта Гофера лише з незначною перевагою.

Партія свободи Австрії, яку представляв Гофер, оскаржила перемогу Фан дер Беллена, і Конституційний суд Австрії скасував результати другого туру, визнавши наявність значного числа порушень при підрахунку голосів, у першу чергу саме відданих поштою.

72-річний Александр Фан дер Беллен, професор економіки, балотувався як незалежний, але мав повну підтримку Партії зелених. Раніше він сам очолював цю партію. Він має радше лівоцентристські переконання і виступає за стабільний та єдиний Євросоюз і за гуманне ставлення до біженців.

45-річний Норберт Гофер представляє ультраправу популістську Партію свободи Австрії, що дотримується євроскептичних і антиіммігрантських поглядів.

В Австрії посада президента переважно церемонійна. Але перемога ультраправого кандидата допомогла б поліпшенню становища його партії і схожих ультраправих та інших антиєвропейських сил в інших країнах Європейського союзу.

XS
SM
MD
LG