Доступність посилання

ТОП новини

Найєм: лідери конкурсу на голову ДБР, пов’язані з президентом


Мустафа Найєм
Мустафа Найєм

Народний депутат від фракції «Блоку Петра Порошенка» Мустафа Найєм повідомляє, що лідерами конкурсу на посаду директора Державного бюро розслідувань (ДБР) є кандидати, безпосередньо пов’язані з президентом України.

«Кілька годин тому завершилося чергове засідання роботи конкурсної комісії, у результаті якої на наступний етап конкурсу пройшли 19 з 50 кандидатів. Олексій Горащенков (8 балів) – помічник президента України, Ольга Варченко (8 балів) – голова Управління процесуального керівництва, підтримки державного звинувачення і представництва у суді Департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки ГПУ, Анатолій Матіос (7 голосів) – головний військовий прокурор. Таким чином, трьома фаворитами конкурсу є кандидати безпосередньо афілійовані з президентом України і підвідомчого йому правоохоронного органу», – написав Найєм 5 грудня у Facebook.

Формально, Державне бюро розслідувань почало працювати із 1 березня. Проте, фактично, цю правоохоронну структуру, яка має забрати від Генеральної прокуратури функції досудового слідства, ще треба створити.

Експерти не виключають, що можуть виникнути певні ускладнення – приміром, як ті, що виникли між ГПУ та НАБУ. З огляду на це не виключено, що законодавчу базу, яка регламентує роботу Державного бюро розслідувань, потрібно буде вдосконалити.

Директора ДБР призначає на посаду президент за поданням голови уряду, який, своєю чергою, отримує подання від конкурсної комісії. А двох своїх заступників голова ДБР призначить сам, але також відповідно до подання конкурсної комісії. У разі успішного завершення конкурсу, ДБР має запрацювати із січня.

Згідно із законом про ДБР, новий правоохоронний орган розслідуватиме злочини, що були скоєні правоохоронцями, суддями та високопосадовцями – за винятком справ, підслідних Національному антикорупційному бюро.

XS
SM
MD
LG