Доступність посилання

ТОП новини

«Державній продовольчо-зерновій корпорації України» відшкодували 70 мільйонів гривень збитків – НАБУ


У Національному антикорупційному бюро України заявляють, що «Державній продовольчо-зерновій корпорації України» (ДПЗКУ) відшкодували майже 70 мільйонів гривень після викриття корупційних схем. Про це йдеться в повідомленні на сайті відомства у вівторок.

«Кошти на рахунки ДПЗКУ надійшли від двох публічних акціонерних товариств, які, як визначили в ході розслідування детективи бюро, задіяні в схемі розтрати коштів ДПЗКУ», – йдеться в повідомленні.

Наразі збитки, заподіяні Державній продовольчо-зерновій корпорації України» через схему за участі публічних акціонерних товариств, відшкодовані у повному обсязі на суму 49 мільйонів 893 тисячі гривень, додали в НАБУ.

У липні в НАБУ повідомили, що детективи затримали колишнього виконувача обов’язків голови правління «Державної продовольчо-зернової корпорації України» (ДПЗКУ) та голову правління «Рокитнянського комбінату хлібопродуктів» за підозрою в організації корупційної схеми, що призвела до розтрати державних коштів на суму близько 50 мільйонів гривень.

2 грудня підозрювані у розтраті та заволодінні зазначеною сумою коштів завершили ознайомлення з матеріалами розслідування, незабаром їм вручать обвинувальний акт.

Раніше журналісти програми «Схеми» заявляли, що «Державна продовольчо-зернова корпорація України» в березні 2015 року сплатила фірмі партнера тогочасного виконувача обов’язків голови корпорації Валерія Томіленка майже 50 мільйонів гривень за зерно, яке так і не було поставлене вчасно.

Власником 65% акцій ПАТ «Рокитнянський комбінат хлібопродуктів» є компанія «Аграманта», якою співволодіє товариство з обмеженою відповідальністю «Грейнхолд». У свою чергу, фірма «Грейнхолд» записана на інвестиційний фонд «Мелон» та кіпрську Austock Limited.

Наразі єдиним власником Austock Limited є кіпрська Munchank Holdings Limited, якою через фірму з Британських Віргінських островів Vertere Limited володіє бізнесмен Юрій Бондарчук.

Публічне акціонерне товариство «Державна продовольчо-зернова корпорація України» – національний оператор зернового ринку України, лідер у сфері зберігання, переробки, перевалки та експорту зернових. Корпорація створена в 2010 році, їй належить 10% сертифікованих елеваторних потужностей України. «Державна продовольчо-зернова корпорація України», серед іншого, займається закупівлею та експортом зернових культур і продуктів їх переробки.

XS
SM
MD
LG