Доступність посилання

ТОП новини

Росія: суд оштрафував «Меморіал» через відмову зареєструватися як «іноземний агент»


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

У Росії Тверський суд Москви оштрафував Міжнародне правозахисне товариство «Меморіал» на 300 тисяч рублів за відмову добровільно зареєструватися як так званий «іноземний агент».

22 листопада організація оскаржила статус «іноземного агента».

4 жовтня Мін’юст вніс «Меморіал» в реєстр «іноземних агентів». У відомстві визнали політичною діяльністю заяви «Меморіалу» з критикою закону про «іноземних агентів», про відповідальність влади за вбивство Бориса Нємцова і з приводу подій на сході України від 2014 року.

Товариство «Меморіал» – найстаріша неурядова організація Росії, створена ще 1989 році в СРСР. Робота «Меморіалу» – це дослідження політичних репресій в СРСР, створення архіву жертв Великого терору, увічнення пам’яті загиблих, просвітницька і правозахисна діяльність.

Після перевірки «Меморіалу» в 2013 році товариству наказали зареєструватися як «іноземний агент». До реєстру «іноземних агентів» внесений правозахисний центр «Меморіал» у Москві, а також однойменні неурядові організації в Рязані і Єкатеринбурзі.

5 вересня Мін’юст Росії оголосив про внесення до реєстру «іноземних агентів» «Аналітичного центру Юрія Левади» ( «Левада-центру»).

XS
SM
MD
LG