Доступність посилання

ТОП новини

Україна наполягає на демілітаризації Дебальцева й подальшому розведенні сил – Оліфер


Українська сторона в Тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі наполягає на демілітаризації Дебальцева на Донеччині й подальшому розведенні сил вздовж усієї лінії зіткнення за умови дотримання режиму тиші. Про це на своїй сторінці у Facebook написала речник представника України в тристоронній контактній групі, колишнього президента Леоніда Кучми Дарка Оліфер за підсумками засідання в Мінську.

«З метою подальшої деескалації ситуації на Донбасі Україна ставить питання про демілітаризацію Дебальцева. Ми наполягаємо: розведення сил і засобів має відбуватися від лінії, визначеної Меморандумом 19 вересня 2014 року, за умови повного припинення вогню вздовж усієї лінії зіткнення. Слід особливо відзначити, що Україна цілком і повністю виконує взяті на себе зобов’язання в питаннях безпеки», – написала вона.

За словами Оліфер, головною темою в підгрупі з безпеки була імплементація рамкової рішення Тристоронньої контактної групи про розведення сил і засобів. «Представники ОРЛО продовжують порушувати режим припинення вогню в районі Станиці Луганській, зриваючи таким чином реалізацію рамкового рішення», – додала вона.

Україна останнім часом дедалі активніше порушує питання про повернення територій, які, відповідно до перших мінських домовленостей у вересні 2014 року, перебували під контролем Києва, але були з боями захоплені спільними російсько-сепаратистськими силами вже після визначення лінії контакту. Найважливішим серед них є місто Дебальцеве, для захоплення якого в лютому 2015 року в Україну були введені особливо великі кількості російських регулярних військ. Контроль над цим містом полегшує сепаратистам і їхнім російським кураторам транспортний, у першу чергу залізничний, зв’язок між частинами окупованих територій Донбасу. Для Києва це місто є зручним плацдармом для ймовірного визволення окупованої Горлівки.

XS
SM
MD
LG