Доступність посилання

ТОП новини

У Запоріжжі селяни блокували трасу через земельні проблеми


Близько півсотні жителів трьох сіл Запорізького району – Наталівки, Лежиного і Шевченківського 8 грудня блокували трасу Харків-Сімферополь на південному в’їзді до Запоріжжя. Учасники акції упродовж двох годин ходили пішохідним переходом, окремі активісти тримали у руках плакати з написами «Як нам далі жити?», «Пане Президент! У нас відбирають наші землі!», «Ганьба губернатору Брилю!».

Як пояснили учасники акції, вони протестують проти передачі земель, якими користувалися мешканці їх сіл у використання приватним фірмам.

«Землю у нас забирають – пасовище 20 гектарів. Нам розповіли, що віддають якомусь фермеру. А це наше пасовисько – це ж корови, молоко. Як було розпаювання так земля і є під пасовищем і так нам її дали, а тепер забирають», – розповіла жителька села Шевченківське Валентина Іванівна. Назвати свої прізвище жінка відмовилася.

На аналогічну проблему поскаржилася і жителі села Лежене, що брали участь в акції протесту.

«Ми хочемо, щоб нам повернули землю. У нас земля, що була під пасовищем – була у селі ферма, корови і там було пасовисько, а тепер ці землі використовують всякі там. Ми боремося, щоб нам повернули нам ці землі. Проробила дояркою вісім років, а під пай не попала. Я по три зміни працювала, руками доїла по 50 корів – мені нема землі, а позахоплювали і користуються», – розповіла мешканка села Ніна Переверзняк.

На місце проведення акції протесту прибув голова запорізької ОДА Констянтин Бриль. У ході переговорів між учасниками акції і головою ОДА було досягнуто домовленості по створення робочої групи з представників обласної та районної ради, що дослідить законність передачі земельних ділянок у названих селах у користування приватним фірмам.

XS
SM
MD
LG