Доступність посилання

ТОП новини

Трамп розглядає кандидатуру голови компанії Exxon Mobil на посаду держсекретаря США – ЗМІ


Рекс Тіллерсон і Володимир Путін (фото архівне)
Рекс Тіллерсон і Володимир Путін (фото архівне)

Голова Exxon Mobil Рекс Тіллерсон, чия нафтова компанія має значні інтереси в Росії, є серед головних претендентів на посаду державного секретаря США, повідомили 9 грудня американські ЗМІ.

Як передають Reuters і Wall Street Journal з посиланням на помічників обраного президента США Дональда Трампа, Тіллерсона розглядають як людину, яка зможе вперше застосувати досвід корпоративного управлінця на високій дипломатичній посаді.

Повідомляється, що зустріч Трампа з Тіллерсоном пройшла 6 грудня і знову може відбутися у вихідні.

За даними помічників Трампа, поряд з керівником Exxon Mobil Рексом Тіллерсоном конкурентними за посаду держсекретаря залишаються й інші претенденти – екс-претендент на посаду президента США у 2012 році Міт Ромні, колишній посол США в ООН Джон Болтон, сенатор Боб Коркер і адмірал флоту у відставці Джеймс Ставрідіс.

Керівник нафтової компанії Exxon Mobil Рекс Тіллерсон посідає чільне місце в сегменті бізнесу з Росією у сфері енергетики. Раніше президент Росії Володимир Путін нагородив Тіллерсона орденом «за значний внесок у зміцнення співпраці в паливно-енергетичному секторі».

У 2011 році Exxon Mobil підписала угоду з найбільшою державною нафтовою компанією Росії «Роснефть» зі спільної розвідки і видобутку нафти. Відтоді ці дві компанії створили 10 спільних підприємств з реалізації проектів в Росії, але західні санкції проти Москви сповільнили інвестиції Exxon Mobil. Тіллерсон висловлювався критично щодо санкцій Заходу, які змусили його компанію відмовитися від деяких проектів і спричинили, за його словами, збитки Exxon Mobil у щонайменше мільярд доларів.

Exxon Mobil здійснює свою діяльність більш ніж у 50 країнах світу. Адміністрація компанії стверджує, що займається розвідкою нафти і природного газу на шести континентах.

На тлі повідомлень про можливе висунення Тіллерсона на посаду держсекретаря США інший кандидат, екс-мер Нью-Йорка Рудольф Джуліані, оголосив, що не братиме участі у змаганні за високий державний пост.

XS
SM
MD
LG