Доступність посилання

ТОП новини

Луценко зажадав від прокуратури Криму бази доказів про порушення прав людини на анексованому півострові


Юрій Луценко
Юрій Луценко

Генеральний прокурор України звернувся до керівництва прокуратури Криму, яка працює при ГПУ, із закликом забезпечити формування доказової бази щодо грубих порушень прав людини в анексованому Росією Криму, інформує в суботу сайт Генпрокуратури.

«Я хотів би почути, які у нас перспективи доказів щодо грубих порушень прав людини в Криму, в тому числі для Міжнародного кримінального суду, для інших світових організацій», – звернувся до прокурора Криму Гюндуза Мамедова Юрій Луценко.

Він доручив Мамедову створити на офіційному сайті прокуратури Криму відкритий реєстр справ щодо порушення прав людини і надати людям можливість надсилати відому їм інформацію про такі порушення.

В свою чергу, Гюндуз Мамедов доповів, що було створено реєстр даних громадян, чиї права обмежуються у зв’язку з їхніми політичними переконаннями, етнічним та релігійним походженням. За попередніми підрахунками, такий реєстр нині складається з 88 осіб, за кожним випадком прокуратурою Криму зареєстровано кримінальне провадження та триває розслідування.

Також в зустрічі у ГПУ, яка відбулася у п’ятницю, напередодні Дня прав людини, взяли участь Уповноважений президента у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв та юрист Української Гельсінської спілки з прав людини Дар’я Свиридова.

За словами Мустафи Джемілєва, на території Криму окупаційна влада здійснює заходи щодо зміни демографічної ситуації. Юрій Луценко, у свою чергу, зазначив, що доповідав про це у Міжнародному кримінальному суді в Гаазі.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав закон про це. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу через ці дії запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG