Доступність посилання

ТОП новини

Країни поза ОПЕК скоротять видобуток нафти менш як на 600 тисяч барелів


Російський прапор на тлі логотипу ОПЕК (ілюстративне фото)
Російський прапор на тлі логотипу ОПЕК (ілюстративне фото)

Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК) і країни-нафтовидобувники поза межами картелю на зустрічі у Відні 10 грудня узгодили параметри скорочення видобутку. Скорочення становитиме менш як 600 тисяч барелів, про яке йшлося після досягнення згоди в межах нафтового картелю.

Як повідомили учасники прес-конференції за підсумками переговорів, країни поза межами ОПЕК скоротять видобуток на 558 тисяч барелів на добу.

Більшу частину такого зменшення видобутку, 300 тисяч барелів, візьме на себе Росія. Водночас частина експертів припускає, що Росія просто нездатна далі підтримувати видобуток на рекордних за останню чверть століття рівнях.

У списку країн, які зголосилися зменшити видобуток, є також Казахстан (на 20 тисяч барелів на добу). Водночас ця країна лише розпочала розробку родовища Кашаган після років затримок, учасники проекту мають розпочати видобуток у наступному році, щоб окупити 55 мільярдів доларів інвестицій. Очікується, що родовище Кашаган у 2017 році додасть на світовий ринок ще 200 тисяч барелів на день.

Члени ОПЕК 30 листопада домовилися скоротити виробництво на 1,2 млн барелів на день. Картель сподівався, що видобуток ще на 600 тисяч барелів скоротять країни, що не входять до ОПЕК.

Уже через лічені хвилини після оголошення про рішення ОПЕК 30 листопада ціни на нафту на світових ринках різко зросли – відразу на 8–9 відсотків, до рівня понад 50 доларів США за барель.

Зростання зупинилося після досягнення рівня 55 доларів за барель нафти марки Brent. У п’ятницю, 9 грудня, торги цією маркою нафти завершилися на рівні 54 долари 34 центи за барель.

Аналітики вказують, що зростання ціни на сировину спонукає зростання видобутку в країнах, які не беруть участь у переговорах під егідою ОПЕК. За оприлюдненими 9 грудня даними, кількість активних бурових установок у США за тиждень зросла на 21 (до 498), у Канаді – на 30 (до 230).

XS
SM
MD
LG