Доступність посилання

ТОП новини

На адмінкордоні з Кримом активісти вимагали від Росії припинити порушення прав людини


Пункт пропуску «Чонгар»
Пункт пропуску «Чонгар»

Біля контрольного пункту в'їзду-виїзду «Чонгар» у Херсонській області на адміністративному кордоні зокупованим Кримом відбулася акція «Крим – територія безправ’я». Активісти присвятили її Міжнародному дню прав людини, повідомляє проект Радіо Свобода «Крим. Реалії».

Учасники акції пройшли ходою до адмінкордону з українськими та кримськотатарськими прапорами, активісти несли портрети загиблих, зниклих безвісти під час окупації Криму, а також портрети політичних в’язнів.

«Саме в цей день, коли ми говоримо про права людини, ми вирішили вийти на прикордонну територію і заявити про те, що далі, за цим шлагбаумом – територія безправ’я. Ми маємо залучити міжнародну спільноту, для того, щоб вона впливала на Російську Федерацію, яка грубо порушує права людини в Криму. За нашими даними, на сьогодні 38 людей є політичними в’язнями», – вказав член Меджлісу кримськотатарського народу, голова правління Кримськотатарського ресурсного центру Ескендер Барієв.

Біля «Чонгара» відбувся мітинг. Учасники заходу скандували «Свободу політв’язням!», «Поверніть батьків дітям!», «Поверніть Крим!» тощо.

Міжнародний день прав людини відзначається щороку 10 грудня. У цей день у 1948 році Генеральна асамблея ООН прийняла Загальну декларацію прав людини. До 2014 року в Сімферополі в цей день щорічно проходив мітинг з вимогою відновлення прав кримських татар як корінного народу Криму. Після анексії Криму російська влада заборонила проведення цих зборів.

XS
SM
MD
LG