Доступність посилання

ТОП новини

Сенатор Шумер вимагає розслідувати втручання Росії у вибори у США


Сенатор Чарльз Шумер (архівне фото)
Сенатор Чарльз Шумер (архівне фото)

Майбутній лідер демократичної меншості в Конгресі, сенатор Чарльз Шумер заявив про необхідність парламентського розслідування справи про втручання Росії в перебіг президентських виборів у США. Про це 10 грудня інформує видання Politico.

Шумер закликав усіх конгресменів незалежно від партійної належності виступити єдиним фронтом у цій ситуації.

9 грудня видання The Washington Post написало, що Центральне розвідувальне управління США (ЦРУ) дійшло висновку: Росія втрутилася у вибори президента США, щоб допомогти перемогти Дональду Трампу.

Доповідь ЦРУ з посиланням на анонімні джерела з’явилася після того, як президент США Барак Обама доручив переглянути і оприлюднити повний огляд всіх матеріалів про втручання Росії у перебіг президентських виборів у США, перш ніж Трамп вступить на посаду 20 січня.

Як передає видання, ЦРУ виявило осіб, які мають зв’язки з російським урядом, і надали сайту Wikileaks тисячі зламаних електронних листів Національного комітету Демократичної партії, в тому числі голови президентської кампанії Гілларі Клінтон.

Ці особи, пише The Washington Post, відомі американській розвідці як учасники широкої російської операції з підвищення шансів на перемогу Трампа і зменшення таких шансів для Клінтон. Ці люди перебувають за «один крок» від російського уряду, однак не є представниками уряду, заявили в ЦРУ.

«За оцінкою розвідувального управління, метою Росії була підтримка одного з кандидатів, щоб допомогти Трампу стати обраним. Це спільна думка», – зауважує видання з посиланням на високопосадовця в управлінні.

Раніше спецслужби США офіційно звинуватили Росію в кібератаках у жовтні проти Демократичної партії, але заявили, що ці атаки були спрямовані на підрив довіри до самої виборчої системи у США, а не для підвищення шансів на перемогу кандидатуру Трампа.

ЦРУ поінформувало про свої нові висновки сенаторів і ті заявили, що «абсолютно очевидним» є втручання Росії задля перемоги Трампа, пише газета. Водночас повідомляється про незначні розбіжності серед співробітників розвідки в цьому питанні.

Росія заперечує всі звинувачення щодо втручання у вибори в США. Дональд Трамп заявляв, що не впевнений, що за кібератаками стоїть Росія.

Перехідна команда Трампа 9 грудня також виступила із заявою щодо висновків ЦРУ.

«Це ті ж самі люди, які сказали, що у Саддама Хусейна є зброя масового знищення. Вибори давно пройшли з одним з найбільших відривів у голосах Колегії вибірників в історії. Настав час рухатися далі. Зробимо Америку великою знову», – йдеться у заяві.

XS
SM
MD
LG