Доступність посилання

ТОП новини

У Сербії відклали суд над звинуваченими в участі в різанині у Сребрениці


Неделько Милидраґович біля суду, Белград, 12 грудня 2016 року
Неделько Милидраґович біля суду, Белград, 12 грудня 2016 року

Суд у справах воєнних злочинів у столиці Сербії Белграді відклав розгляд справи восьми звинувачуваних в участі в масовому вбивстві в боснійському місті Сребрениці 1995 року після того, як адвокати підсудних оголосили відвід усім трьом суддям.

Рішення щодо відводу і можливого призначення інших суддів очікують у вівторок.

Процес, що мав початися в понеділок, – перший у Сербії у справі причетних до вбивства у Сребрениці й околицях приблизно восьми тисяч чоловіків і хлопців, босняків-мусульман, яке здійснили 1995 року, під час воєн у Боснії і Герцеговині, боснійські серби.

Вісім нинішніх підсудних звинувачують за одним із епізодів тієї різанини – вбивстві кількохсот босняків у містечку Кравица біля Сребрениці. Як вважають, вони були бійцями спецзагону поліції боснійських сербів, яким командував один із підсудних, Неделько Милидраґович. Його звинувачують також у відданні наказу вбити людей.

У разі визнання винними їм загрожує до 20 років позбавлення волі.

Колишній чільний командувач сил боснійських сербів Ратко Младич нині перебуває під судом у Гаазі. Його звинувачують у співучасті в улаштуванні різанини у Сребрениці, яку кілька міжнародних судів визнали актом геноциду.

XS
SM
MD
LG