Доступність посилання

ТОП новини

Сербський прем’єр збирається до Москви на тлі напруженості з Хорватією


Зустріч прем’єр-міністра Сербії Александаар Вучича з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим, Белград, 12 грудня 2016 року
Зустріч прем’єр-міністра Сербії Александаар Вучича з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим, Белград, 12 грудня 2016 року

Прем’єр-міністр Сербії Александар Вучич наприкінці грудня відвідає Москву, щоб обговорити надання Росією чотирьох літаків МіГ-29 та іншої військової техніки. Про це на тлі напруженості у відносинах Сербії з Хорватією повідомив 12 грудня міністр закордонних справ Сербії Івіца Дачич.

Тим часом, міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив на зустрічі з Вучичем 12 грудня в Белграді, що Кремль готовий надати Сербії зброю.

За повідомленнями засобів інформації, ці літаки виведені з експлуатації в російській армії й потребують капітального ремонту.

Дачич заявив, що Сербія має посилити свої збройні сили з огляду на те, що союз НАТО озброює Хорватію.

Хорватія, яка є членом НАТО і Євросоюзу, заблокувала відкриття діалогу щодо трьох нових глав відносно вступу Сербії в ЄС.

Загреб протестує проти відкриття глави щодо культури і освіти через суперечки про переклад шкільних підручників.

«Повний захист національних меншин є однією з речей, які Сербія мусить імплементувати на шляху до Євросоюзу», – заявив міністр закордонних і європейських відносин Хорватії Давор Іво Стієр.

12 грудня голова МЗС Сербії Івіца Дачич заявив, що «якщо лише Хорватія вирішуватиме щодо вступу Сербії в ЄС, тоді мій інтерес до цього падає». Прем’єр-міністр Сербії Александар Вучич скоротив свій візит до Брюсселя через протистояння з Хорватією.

XS
SM
MD
LG