Доступність посилання

ТОП новини

Австрія заблокувала в ЄС переговори про вступ Туреччини


У Європейському союзі не змогли дійти згоди щодо недавніх рекомендацій Європейської комісії стосовно розширення Євросоюзу після того, як Австрія заблокувала відкриття нових розділів у переговорах про вступ Туреччини.

Як заявив після засідання Ради ЄС у форматі міністрів закордонних справ голова МЗС Австрії Себастіян Курц, причиною стало «придушення» в Туреччині громадянського суспільства після невдалої спроби перевороту в липні.

Міністр закордонних справ Словаччини, що нині головує в Раді ЄС, Мірослав Лайчак заявив, що «одна країна не змогла підтримати компроміс, що був прийнятний для решти 27 країн-членів», і тим зірвала ухвалення висновків Ради ЄС, що мали стосуватися розширення Євросоюзу і майбутнього чи можливого вступу Туреччини, Чорногорії, Сербії, Македонії, Албанії, Боснії й Герцеговини і Косова.

При цьому нинішній крок вплине тільки на неможливість відкривати нові розділи в переговорах про членство Туреччини, але не стане перешкодою для інших країн.

У листопаді Європейський парламент ухвалив резолюцію, що не мала прямої юридичної сили, з закликом тимчасово зупинити переговори про вступ із Туреччиною.

XS
SM
MD
LG