Доступність посилання

ТОП новини

У ЄС досягли згоди про наступний крок до візової лібералізації з Грузією


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Рада ЄС і Європейський парламент досягли згоди про схвалення візової лібералізації для Грузії.

«Добрі новини для громадян Грузії: політична домовленість між Радою ЄС і Європарламентом про візову лібералізацію для Грузію. Наступний крок у Раді ЄС буде скоро», – повідомило у твітері нинішнє словацьке головування в Раді ЄС.

Також член Європейського парламенту Марія Ґабріел, доповідачка у справах візової лібералізації для Грузії й України, підтвердила це з боку Європарламенту.

«Добрі новини: ми досягли угоди з Радою ЄС і головуванням Словаччини в ній про візову лібералізацію для Грузії! Спільно віддані тому, щоб довершити якнайшвидше!» – написала вона у твітері.

За даними кореспондента Радіо Свобода у Брюсселі, після нинішньої домовленості між Європарламентом і Радою ЄС щодо візової лібералізації для Грузії за це має проголосувати Європейський парламент на сесійному засіданні в січні наступного року.

За попереднім планом Європарламенту, його мали б розглянути 18 січня.

Крім того, формальне рішення має ухвалити і Рада ЄС на одному зі своїх майбутніх засідань.

Але й після усіх схвалень скасування віз для громадян Грузії для короткотермінових подорожей до країн шенгенської зони набуде чинності, як раніше вирішили в Євросоюзі, тільки тоді, коли також набуде чинності ще не ухвалена оновлена політика ЄС припинення безвізових режимів у разі потреби.

Той самий термін буде стосуватися і України, процес схвалення безвізового режиму для якої наразі трохи відстає від грузинського процесу. На формальну згоду про це між Радою ЄС і Європарламентом очікують дещо пізніше, голосування в Європарламенті попередньо заплановане на 1 лютого 2017 року.

XS
SM
MD
LG