Доступність посилання

ТОП новини

В Івано-Франківську представили виставку яворівських ліжників


У виставковому залі Івано-Франківської обласної організації Національної спілки художників відкрилася виставка гуцульських ліжників «Барвограй».

На ній представлено понад двадцять робіт народних майстрів із села Яворів Косівського району, яке вважається столицею ліжникарства на Гуцульщині.

За словами голови обласної організації Національної спілки майстрів народного мистецтва України Василя Корпанюка, саме у Яворові започатковане ліжникарство як різновид «народного художнього промислу, що має всесвітню славу». Заслуга в цьому майстрині Параски Шкрібляк-Король, 125-річчя від дня народження якої відзначається цьогоріч.

Керівник Яворівського центру народного мистецтва «Гуцульська гражда» Василь Лосюк додав, що ліжники як ужиткові речі на Гуцульщині ткали здавна, але Параска Шкрібляк-Король «зробила своєрідний переворот, представивши ліжник як вид мистецтва, як виріб, який можна продати, яким можна милуватися».

До Івано-Франківська приїхали також народні майстрині Настуня Хім’як-Корпанюк, Руслана Гончарук, лауреат премії імені Ярослава Лукавецького Ганна Копильчук.

За словами останньої, зробити ліжник – справа тривала. «Ми самі вовну миємо, сушимо, перебираємо, сортуємо, граблюємо, тчемо, прядемо – все самі з самого початку», – розповідає майстриня. Вона каже, що люди знають, що це не лише гарна, а й лікувальна річ, тож замовлень є багато. Хоча бізнесом ліжникарство назвати складно, але чимало горян з того живуть, додає Ганна Копильчук.

Виставка в Івано-Франківська присвячена 160-річчю від дня народження Івана Франка, який неодноразово приїжджав до Яворова до свого друга Теофіла Окуневського.

Вернісажі «Барвограй», пленери ліжникарства традиційно проводять у Яворові, а тепер додаються і такі мандрівні виставки.

XS
SM
MD
LG