Доступність посилання

ТОП новини

У Македонії опозиція оскаржує результати виборів


Лідер македонських соціал-демократів Зоран Заєв, 11 грудня 2016 року
Лідер македонських соціал-демократів Зоран Заєв, 11 грудня 2016 року

Опозиційний Соціал-демократичний союз Македонії ставить під сумнів результати парламентських виборів, які відбулися в країні 11 грудня.

13 грудня соціал-демократи подали скарги з приводу порушень під час голосування, які могли б вплинути на результат голосування. Це подання підтримала також нова партія албанської меншини «Беса».

Державна виборча комісія підтвердила, що дві опозиційні партії подали скарги щодо 16 виборчих дільниць, вимагаючи повторного голосування на них.

Лідер соціал-демократів Зоран Заєв сказав, що, за його розрахунками, кожна з провідних партій мала здобути по 50 місць в парламенті. За його словами, офіційні результати, оголошені 12 грудня, суттєво відрізнялися від цифр, наданих спостерігачами від його партії на виборчих дільницях у північно-західному регіоні країни, де переважно живуть македонські албанці.

Офіційні результати дали консервативній партії ВМРО-ДПМНЕ колишнього прем’єр-міністра Николи Ґруєвського 51 місце в парламенті, який складається зі 120 депутатів, натомість соціал-демократи мають 49. Різниця в голосуванні при цьому є мінімальною – близько 18 тисяч голосів із 1,7 мільйона зареєстрованих виборців.

Консерватори сподіваються сформувати владну коаліцію з їхнім попереднім молодшим партнером, партією македонських албанців «Союз за демократичну інтеграцію», яка здобула 10 місць. Один із високопосадовців партії ВМРО-ДПМНЕ у відповідь на закиди опозиції звинуватив Заєва в спробі обдурити виборців.

XS
SM
MD
LG