Доступність посилання

ТОП новини

Петренко: «скіфське золото» можуть повернути до України наприкінці наступного року


Павло Петренко
Павло Петренко

Міністр юстиції України Павло Петренко прогнозує, що експонати з колекції кримських музеїв, так зване «скіфське золото», повернеться із Нідерландів до України наприкінці наступного року.

«Я розраховую, що всі бюрократичні процедури, пов'язані зі скаргами, минуть швидко. За моїми прогнозами, якщо справа просуватиметься у нормальному режимі у відповідності з процесуальними кодексами Нідерландів, до кінця наступного року ми можемо побачити цю колекцію вже в Києві», – сказав Петренко.

За словами міністра, коли колекція повернеться до України, її зберігатимуть в одному з національних музеїв України і вона перебуватиме під юрисдикцією Міністерства культури.

Петренко також зазначив, що Україна готова заплатити нідерландському музею за зберігання колекції.

Окружний суд Амстердама 14 грудня вирішив повернути Україні колекцію «скіфського золота».

Виставка «Крим – золотий острів у Чорному морі» відбувалася в музеї Алларда Пірсона в Амстердамі з лютого по серпень 2014 року. У ній були представлені зокрема експонати з чотирьох кримських музеїв, що представляють культуру скіфів, сарматів і готів у Криму.

Після анексії Криму українська влада заявила, що артефакти не є власністю музеїв, а належать державі Україна. Водночас кримські музеї наполягали, щоб цінності повернули їм. При цьому музей у Нідерландах вирішив не передавати експонати ані Україні, ані Криму до рішення компетентного судді або угоди між сторонами.

XS
SM
MD
LG