Доступність посилання

ТОП новини

Рішення суду щодо «Газпрому» не передбачає відбору російського газу – АМКУ


©Shutterstock
©Shutterstock

Рішення Господарського суду Києва про накладення та примусове стягнення з російської компанії «Газпром» штрафу в розмірі майже 172 мільярди гривень за порушення українського законодавства не передбачає відбору газу. Про це йдеться в заяві Антимонопольного комітету України.

«Ні в документах, які готувалися та подавалися до суду, ні під час судових слухань, ні жодним іншим чином ніколи (АМКУ) не вимагав і не згадував можливого арешту та звернення стягнення на транзитний газ, який поставляється ПАТ «Газпром» магістральними трубопроводами територією України європейським споживачам», – йдеться у заяві.

В Антимонопольному комітеті зауважують, що у разі залишення апеляційним судом рішення господарського суду Києва без змін і якщо «Газпром» не сплатить суму штрафу та пені добровільно, АМКУ звертатиметься із заявою про примусове виконання до Державної виконавчої служби.

Водночас в Антимонопольному комітеті зазначають, що розглядають і інші можливі варіанти, включно з примусовим виконанням свого рішення за кордоном.

У січні 2016 року Антимонопольний комітет України оштрафував російський «Газпром» на 86 мільярдів гривень за «зловживання монопольним становищем на ринку транзиту природного газу через українську газотранспортну систему». Згодом в Антимонопольному комітеті України заявили, що від «Газпрому» вимагають сумарно майже 172 мільярди гривень, зокрема штраф і пеню за його несвоєчасну сплату.

Після цього рішення АМКУ російська компанія «Газпром» заперечила звинувачення у зловживанні монопольним становищем на ринку транзиту природного газу. У «Газпромі» назвали рішення АМКУ «нічим іншим, як спробою вчинити тиск» на російську компанію, і пообіцяли «захищати свої права й інтереси всіма можливими з правового погляду методами».

5 грудня Господарський суд Києва ухвалив рішення про стягнення з російської компанії «Газпром» штрафу і пені за позовом Антимонопольного комітету. Після цього рішення російська сторона заявила, що, крім «газу в трубі, немає жодних активів на території України, тому йдеться про фактичний відбір газу, який призначений для європейських споживачів».

14 грудня міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик заявив, що рішення щодо «Газпрому» не матиме впливу на транзит російського газу. Він наголосив, що «забирати транзитний газ технічно не можна».

XS
SM
MD
LG