Доступність посилання

ТОП новини

Мінська група встановила місця перебування 58 українських заручників на Донбасі – Геращенко


Ми встановили місце перебування 58 осіб – Геращенко
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:24 0:00

Ми встановили місце перебування 58 осіб – Геращенко

Перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко заявляє, що Мінській групі вдалося зібрати інформацію про місця перебування 58 громадян України, яких утримують на окупованих територіях Донбасу.

«Ще в липні представники бойовиків стверджували, що вони підтверджують тільки 20 осіб. А знайшли 58 зараз. Ми знаємо, що 52 утримуються в Донецьку, 6 – в Луганську», – заявила Геращенко.

Хоча в повному списку осіб, які перебувають на окупованій території та яких Україна вимагає звільнити, – 108 осіб, додала вона.

Водночас, за словами Геращенко, кількість людей, які вимагають звільнити ОРДО і ОРЛО, щораз збільшується. Останній раз представники бойовиків казали, що в їхньому списку понад тисяча осіб. За твердженням Геращенко, СБУ перевірила ці дані – у цьому списку є понад сотня людей, які здійснили вбивства, а близько 200 осіб неможливо встановити. За її словами, це люди, які не мають стосунку до Мінського процесу.

«Там є «карманники», викрадачі машин, «дружки» бойовиків, там є десятки людей, які вийшли на свободу по «закону Савченко». Для нас це проблема, в нас майже щотижня кілька людей, які є в цих списках, які вимагає ОРДО І ОРЛО, виходять на свободу. Там є причетні до терактів в Одеській і Харківській областях, і вони не можуть так само взагалі обговорюватися в Мінську», – додає вона.

Геращенко заявила, що вони не можуть потрапити під жодну амністію.

7 грудня під час переговорів в Мінську представники України запропонували передати проросійським бойовикам 228 людей, про звільнення яких вони запитували, щоб звільнити 42 українських заручників з полону сепаратистів. Сепаратисти відкинули цю пропозицію.

За даними СБУ, у полоні бойовиків перебувають 108 громадян України, безвісти зниклими вважають 495 людей, з яких 135 – військовослужбовці і співробітники правоохоронних органів.

Звільнення заручників є однією з умов Мінських угод.

XS
SM
MD
LG