Доступність посилання

ТОП новини

Amnesty International: Росія «систематично переслідує» кримських татар


Міжнародна правозахисна організація Amnesty International звинуватила Росію в систематичному переслідуванні кримськотатарської громади з моменту анексії півострова в 2014 році.

У доповіді під назвою «Крим у темряві: переслідування незгодних» йдеться про репресії, які протягом останніх двох з половиною років застосовувалися російською владою проти представників кримськотатарського народу, який виступив проти анексії.

Директор Amnesty International по Європі і Центральній Азії Джон Далгізен наголошує, що запровадження російських законів на території анексованого півострова завдало удару не тільки по кримських татарах, а й по свободі зібрань і свободі слова загалом.

Далгізен закликав припинити переслідування Меджлісу кримськотатарського народу, діяльність якого російська влада заборонила в квітні цього року. Він також нагадав про тиск на керівників цієї організації Рефата Чубарова, Мустафу Джемілєва, Ільмі Умерова й Ахтема Чийгоза, зникнення активіста Ервіна Ібрагімова і кримінальні справи щодо кримських татар, яких звинувачують в участі в забороненому на території Росії угрупованні «Хізб-ут-Тахрір» (Москва поширює цю заборону і на окупований Крим).

Заступник директора організації Amnesty International в Європі і Центральній Азії Денис Кривошеєв висловив побоювання, що і в майбутньому будь-яке інакомислення на півострові буде придушуватися.

«Підсумки і висновки вкрай невтішні. Ситуація продовжує стрімко погіршуватися. Спочатку наша увага була присвячена тому, як активно на території півострова обмежуються права, в першу чергу, на свободу слова і мирних зібрань. Сьогодні ж ми маємо справу з тією ситуацією, коли людей, які намагаються користуватися цими правами, переслідують в рамках кримінальних процедур. Ця ситуація не має очевидного кінця. Будь-яке інакомислення буде жорстоко придушуватися», – підвів підсумки моніторингу правозахисник.

У Києві 8 грудня Моніторингова Місія ООН з прав людини в Україні представила 16-у доповідь про ситуацію з правами людини в Україні, в якій йдеться про систематичне порушення прав людини в анексованому Криму.

XS
SM
MD
LG