Доступність посилання

ТОП новини

Семерак: заборона експорту лісу-кругляка не обов’язково приведе до зменшення вирубок


Остап Семерак
Остап Семерак

Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак заявляє, що заборона експорту лісу-кругляка не обов’язково приведе до зменшення масових вирубок. Про це він сказав в ефірі Радіо Свобода.

«Заборона лісу-кругляка не обов’язково веде до зменшення хижацьких рубок. Вони пов’язані, але це є напівкроки», – зазначив він.

Верховна Рада 9 квітня 2015 року ухвалила закон, яким на 10 років заборонила експорт лісоматеріалів і пиломатеріалів у необробленому вигляді (лісу-кругляка).

Європейський союз нещодавно заявив, що сподівається на зняття Україною найближчими тижнями мораторію на експорт деревини. Зокрема, це назвали ключовою умовою надання Україні чергового траншу макрофінансової допомоги в розмірі 600 мільйонів євро. Це викликало обурення активістів. На їхню думку, скасування мораторію призведе до знищення лісу.

Згодом у представництві Євросоюзу в Україні заявили, що заборона на експорт лісу-кругляка запроваджена в Україні в інтересах низки зацікавлених груп і не запобігає незаконній лісозаготівлі й контрабанді деревини, а також обмежує вільну торгівлю. Крім того, у ЄС зазначили, що поділяють бажання українців захистити ліси й готові надати підтримку в цьому напрямку.

XS
SM
MD
LG