Доступність посилання

ТОП новини

Розенко: глобальний фонд надасть Києву 120 мільйонів доларів США на протидію туберкульозу й ВІЛ/СНІДу


Павло Розенко
Павло Розенко

Віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко заявляє, що глобальний фонд для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією вирішив виділити Україні близько 120 мільйонів доларів США на продовження фінансування програми з протидії туберкульозу та ВІЛ/СНІДу у 2018-2020 роках.

«Сьогодні отримав лист від Глобального фонду...Це надзвичайно важливе рішення для нашої країни. Воно означає підтримку наших зусиль та визнання міжнародною спільнотою значних результатів у боротьбі з поширенням епідемій туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу», –сказав віце-прем’єр-міністр, якого цитує прес-служба Кабміну.

За словами Розенка, з 2017 року розпочнеться поступовий перехід від донорського фінансування програм з протидії туберкульозу та ВІЛ/СНІДу до фінансування за рахунок бюджетних коштів.

Він також нагадав, що МОЗ України за участі національних та міжнародних партнерів розробило Стратегію сталої відповіді на епідемії туберкульозу та ВІЛ/СНІДу.

На сайті глобального фонду повідомляється про намір надати Україні майже 120 мільйонів доларів США, зокрема на боротьбу з ВІЛ/СНІДом понад 70 мільйонів доларів США.

Всього з 1987 року в Україні офіційно зареєстровано 293 739 нових випадків ВІЛ-інфекції, від СНІДу в Україні померло 40 816 осіб. З літа 2014 року не в повному обсязі надходять дані з Донецької та Луганської областей, також з 2014 року не надходить інформація з Криму.

За статистикою Міністерства охорони здоров’я України, в останні роки поширення туберкульозу зменшилось, проте Україна досі входить до 5 держав світу з найбільшим рівнем поширення цієї хвороби.

У лютому, як повідомляла Радіо Свобода заступник директора Українського центру контролю за соціально небезпечними хворобами МОЗ Яна Терлеєва, ситуація із сухотами залишається досить напруженою. За її словами, у середньому, за рік фіксується близько 30 тисяч випадків захворювання на туберкульоз, протягом року в Україні від сухот помирає в середньому сім тисяч осіб.

XS
SM
MD
LG