Доступність посилання

ТОП новини

Співробітники ФБР більше не планують зустрічей із Онищенком – міністерство юстиції США


Український депутат-утікач Олександр Онищенко
Український депутат-утікач Олександр Онищенко

Міністерство юстиції США припинило контакти з українським депутатом-утікачем Олександром Онищенком, який раніше заявив, що передав американським спецслужбам докази корупції президента України. Про це представник американського відомства повідомив Радіо Свобода 16 грудня.

«Міністерство юстиції зазвичай не коментує таких зустрічей, але, через рішення пана Онищенка публічно говорити про це, ми можемо констатувати, що міністерство юстиції США не планує проводити наступні зустрічі або зв’язуватися з паном Онищенком», – заявив Радіо Свобода речник міністерства юстиції Пітер Карр.

Це повідомлення вперше підтверджує, що контакти ФБР із законодавцем були.

Водночас у електронному листі Радіо Свобода Карр не уточнив, коли, де і скільки разів американські фахівці зустрічалися з Онищенком. Речник також відмовився сказати, що конкретно передав український депутат і чи передавав щось взагалі правоохоронним органам США.

Карр пояснив, що уповноважені співробітники правоохоронних органів США зустрічатимуться з людьми, які стверджують, що мають докази щодо порушень законів США. Але сам факт такої зустрічі не є свідченням того, що такі порушення насправді були або що інформація особи вважається точною.

Онищенко заявив ще 1 грудня, що передав агентам ФБР аудіозаписи розмов українського президента Петра Порошенка та його оточення. За словами депутата-втікача, учасники розмов обговорюють схеми крадіжки грошей із державних і приватних компаній, а також купівлю голосів у парламенті. Ці звинувачення адміністрація президента категорично заперечує.

Онищенка, який втік із України перед тим, як його влітку 2016 року позбавили депутатської недоторканності, українська влада звинувачує в імовірній крадіжці на суму 64 мільйони доларів у державній компанії «Укргазвидобування».

Служба безпеки України (СБУ) звинуватила Онищенка в шпигунстві на користь Росії.

Нинішнє місцезнаходження Онищенка невідоме, хоча більшу частину свого часу після втечі з України він провів у Лондоні.

XS
SM
MD
LG