Доступність посилання

ТОП новини

Київрада перейменувала вулицю Кіквідзе на вулицю Михайла Бойчука


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Київська міська рада вирішила перейменувати вулицю Кіквідзе на вулицю Михайла Бойчука у Печерському районі Києва.

Як повідомляє прес-служба КМДА, сьогодні депутати підтримали рішення про перейменування семи вулиць і двох провулків у рамках виконання закону про декомунізацію.

Крім того, у Шевченківському районі провулок Шаумяна перейменували на провулок Сергія Параджанова, вулицю Котовського – на вулицю Володимира Сальського (Шевченківський та Подільський райони), а вулицю Петра Шелеста – на вулицю Миколи Плахотнюка (Деснянський район).

У КМДА наголошують, що всі запропоновані до голосування перейменування пройшли процедуру громадського обговорення і були погоджені Комісією з питань найменувань.

Михайло Бойчук був одним із перших професорів Української Академії мистецтв, а потім і професором Київського художнього інституту. Він створив свою мистецьку школу, основним принципом якої було створення власного «Я» художника на основі знання традиційного й сучасного мистецтва.

Бойчука, якого арештували у 1936 році, звинувачували в «українській контрреволюційній націонал-фашистській діяльності, метою якої було відторгнення України від Радянського Союзу і створення української націонал-фашистської держави».

Бойчука і чотирьох його учнів засудили до вищої міри покарання – розстрілу, вирок виконали 13 липня 1937 року. Згодом Військова колегія Верховного суду СРСР переглянула справу і зробила висновок, що засуджені до розстрілу були засуджені безпідставно.

XS
SM
MD
LG