Доступність посилання

ТОП новини

ОРДЛО можуть отримати «спецстатус» у разі виборів за міжнародними стандартами – посол Німеччини


Ернст Райхель
Ернст Райхель

Місцеві вибори в окремих районах Донецької і Луганської областей мають відбутися під контролем і за сприяння ОБСЄ, лише після цього ці території можуть отримати «спеціальний статус», заявив в ефірі Радіо Свобода посол Німеччини в Україні Ернст Райхель, пояснюючи так звану «формулу Штайнмаєра».

«Ця формула, яка є предметом дискусії, передбачає, що місцеві вибори відбудуться під контролем і за сприяння ОБСЄ. Потім ОБСЄ має підтвердити, що вибори відповідали міжнародним стандартам. Якщо ОБСЄ це підтвердить, тоді набуває чинності законодавство про «спеціальний статус». Якщо ні – в такому разі, не набуде, для цієї території не буде ніякого «спеціального статусу», – зазначив Ернст Райхель.

Він ще раз наголосив, що позиція західних лідерів незмінна: Крим і Донбас – це територія України, але зараз йде пошук рішення, як Україні відновити контроль над усією її територією.

Ернст Райхель додав, що залишається актуальним питання послідовності кроків у реалізації Мінських домовленостей.

«Важливим є питання послідовності кроків. Тут теж триває дискусія. Не погоджено – і навряд чи буде погоджено – що Україна відновлює контроль (над кордоном – ред.) і тільки потім відбуваються вибори», – вважає Ернст Райхель.

19 жовтня у Берліні відбувся саміт лідерів «нормандської четвірки». Тоді президент України Петро Порошенко заявив, що учасники зустрічі домовилися готувати концепцію виборчого законодавства для місцевих виборів на окупованій частині Донбасу. За його словами, позиція України полягає в тому, що всі іноземні збройні підрозділи мають бути виведені «безумовно до проведення виборів, що є необхідною умовою для проведення виборчого процесу».

Москва ж заявляє, що вимагає від України швидкого поступу до політичних аспектів Мінських угод, таких, як місцевих виборів на цій території і «амністії» бойовиків.

XS
SM
MD
LG