Доступність посилання

ТОП новини

59-й російський «гумконвой» перетнув кордон України


Міністерство з питань надзвичайних ситуацій Росії повідомило про прибуття 22 грудня в неконтрольовані українським урядом частини Донецької та Луганської областей чергового 59-го «гумконвою».

Згідно з повідомленням, до складу колони входять більш ніж 40 автомобілів, які везуть понад 400 тонн вантажів. Як стверджують в МНС Росії, основна маса вантажу – це продукти харчування, медикаменти, новорічні подарунки і предмети першої потреби.

«Всі заходи на пунктах пропуску здійснювалися в присутності представників митної і прикордонної служб України. Автомобілі МНС Росії заїжджали на контрольно-пропускний пункт з відкритим заднім пологом кузова. Перевірку пройшла не тільки техніка, але супровідні документи на гуманітарний вантаж», – йдеться в повідомленні.

«У період з 5:45 до 7:00 через російські пункти пропуску «Донецьк» та «Матвєєв Курган» на в’їзд в Україну прослідувало дві колони т.з. «гумконвою» у складі 46 автомобілів», – вказав у Facebook речник Держприкордонслужби України Олег Слободян.

«Оскільки переміщення «гумконвою» відбувалося з грубим порушенням норм міжнародного та вітчизняного законодавства і погоджених з Міжнародним комітетом Червоного Хреста модальностей, контроль українською міжвідомчою групою здійснювався лише шляхом візуального спостереження без виконання контрольних функцій», – додав речник.

«Особливістю 59-го «гумконвою» є те, що кількість вантажівок не відповідає тій, що була заявлена у попередній ноті МЗС РФ. Зокрема там йшлося про 40 автомобілів, насправді ж в Україну на тимчасово непідконтрольній ділянці їх заїхало 46», – вказав також Слободян.

В МЗС України неодноразово вимагали від Росії припинити порушення суверенітету України під приводом доставки «гуманітарної допомоги». Україна наголошує, що Росія введенням таких «гуманітарних конвоїв» без згоди і дозволу української сторони грубо порушує українське і міжнародне законодавство.

XS
SM
MD
LG