Доступність посилання

ТОП новини

На початку 2017 року трибунал розгляне позов України про порушення Росією морського права – МЗС


Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

На початку 2017 року Міжнародний трибунал ООН з морського права почне розгляд справи «Україна проти Російської Федерації», повідомили в прес-службі МЗС України.

«За позовом України до Росії за Конвенцією ООН з морського права 22 грудня 2016 року сформовано трибунал, який на початку 2017 року розпочне розгляд справи «Україна проти Російської Федерації», – повідомили в зовнішньополітичному відомстві.

За даними МЗС, склад трибуналу було сформовано в оперативні терміни з компетентних і незалежних експертів у сфері міжнародного морського права.

14 вересня Міністерство закордонних справ України повідомило про позов в арбітражний трибунал щодо порушень морського права з боку Росії. В заяві відомства йшлося, що Україна просить трибунал підтвердити її права як прибережної держави і зобов’язати Росію «припинити міжнародно-протиправні діяння у відповідних морських акваторіях» відповідно до Конвенції ООН з морського права від 1982 року.

Конвенція ООН з морського права була підписана 1982 року і вступила в дію в 1994 році. Вона встановлює поділ морського простору між державами і регулює норми про внутрішні води, відкрите море, виняткову економічну зону, континентальний шельф тощо. Конвенцію ратифікували 159 країн, зокрема Україна і Росія.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. Міжнародні організації визнали окупацію та анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG