Доступність посилання

ТОП новини

Івано-Франківська облрада ухвалила звернення щодо антиукраїнських провокацій у Польщі


Депутати Івано-Франківської обласної ради на засіданні 23 грудня з другої спроби ухвалили звернення щодо антиукраїнських провокацій у Польщі. Як передає кореспондент Радіо Свобода, звернення адресоване українським президентові, прем'єр-міністру, голові Верховної Ради, міністру закордонних спрва, а також послу Польщі в Україні Яну Пєклу. За текст звернення проголосували 52 депутати, один утримався, 24 не голосували.

У документі висловлюється стурбованість щодо «антиукраїнських за змістом провокацій, що свідомо здійснюються, очевидно, під патронатом окремих зацікавлених політичних сил або ж і спецслужб іноземних держав».

Серед провокацій у зверненні вказано 14 актів вандалізму щодо українських пам’ятників та місць поховань на території Польщі у період 2014-2016 років.

Депутати Івано-Франківської облради також вказують на«маніпулятивний та односторонній за характером» фільм «Волинь», інцидент із спаленням прапора України під час офіційних заходів з нагоди Дня незалежності Польща, провокації під час так званого «Маршу орлят» в Перемишлі.

«Депутати вимагають забезпечення належного розслідування та невідкладного притягнення до відповідальності винних у вчинених провокаціях, якнайшвидшого відновлення сплюндрованих українських пам’ятників та місць поховань й уникання одностороннього трактування історії в майбутньому», – йдеться у зверненні.

В документі наголошується, що «єдино вірною» в українсько-польських взаєминах має бути політика взаємного примирення.

Звернення із засудженням антиукраїнських провокацій у Польщі депутати намагалися ухвалити на попередній сесії 9 грудня. Однак документ не схвалили, відправивши його на доопрацювання. Деякі депутати вважали окремі формулювання надто різкими, а дехто вважав звернення взагалі «несвоєчасним».

XS
SM
MD
LG