Доступність посилання

ТОП новини

Китай: щонайменше 5 людей загинули в результаті атаки на урядову будівлю


Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

Четверо нападників 28 грудня в автомобілі, начиненому вибухівкою, врізалися в урядову будівлю в в Сіньцзян-Уйгурському автономному регіоні на заході Китаю.

У результаті подальшої перестрілки з поліцією загинули самі нападники. Повідомляється також про загибель іще однієї людини і поранення трьох.

Інцидент стався в районі, населеному уйгурами, коли зловмисники на автомобілі в’їхали у двір комуністичної партії й активували вибуховий пристрій.

Уйгури – бездержавний тюркомовний і переважно мусульманський народ, більшість якого – понад 10 мільйонів – століттями чи й тисячоліттями живе на території, яка з 17-го сторіччя належить Китаєві, переважно в нинішньому Сіньцзян-Уйгурському автономному районі. Уйгури скаржаться на дискримінацію і переслідування під китайською владою. Серед уйгурів також існує збройний сепаратистський рух, існування якого є для Пекіна додатковим приводом для звинувачень і репресій.

Китайська влада переселила до регіону кілька мільйонів представників народу хань, тобто власне китайців, для допомоги в розробці нафтових родовищ. Це призвело до міжетнічних сутичок, в яких загинули сотні людей.

Уряд Китаю звинувачує у заворушеннях бойовиків-ісламістів, хоча правозахисники не виключають репресій Китаю проти уйгурів у Сіньцзяні.

XS
SM
MD
LG