Доступність посилання

ТОП новини

Радник голови МЗС Польщі припустив «руку Москви» у вандалізмі на Львівщині


Пошкоджений пам’ятник на місці Гути-Пеняцької: обмальовані стели з іменами загиблих, розвалений хрест посередині, фото 10 січня 2017 року
Пошкоджений пам’ятник на місці Гути-Пеняцької: обмальовані стели з іменами загиблих, розвалений хрест посередині, фото 10 січня 2017 року

Радник міністра закордонних справ Польщі, професор Пшемислав Журавський вел Ґраєвський заявив, що за пошкодженням польського пам’ятника на місці знищеного польського села Гута-Пеняцька на Львівщині стоїть Москва.

Як сказав він кореспондентові агентства «Укрінформ» у Польщі, на це вказують і зацікавленість Москви у скоєнні такої дії з метою посварити український і польський народи, і подробиці здійснення цієї провокації. Крім того, Підтвердженням цієї версії він вважає також факт, що першими про цю подію поінформували російські засоби інформації.

Експерт звернув увагу, що відео, розміщене в YouТube, підписано українською мовою з русизмами («знищен польський пам’ятник» – ред.). Він нагадав, що упродовж 2015–2016 років при знищенні українських пам’ятників у Польщі вандали так само залишали там польські написи з помилками. Це, на його думку, свідчить про те, що в обох випадках зловмисники не знали або погано знали, відповідно, польську та українську мови.

Журавський вел Ґраєвський не вірить, що до знищення польського пам’ятника причетні українці. «Інцидент стався 8 січня – у другий день Різдва в Україні. Це ще більше підкреслює нереальність того, що українець, галичанин, у день великого свята піде нищити пам’ятник. У психологічному сенсі це виглядає гротескно», – наголосив радник голови польського зовнішньополітичного відомства.

За його словами, знищення пам’ятника в Гуті-Пеняцькій є свідченням того, що «триває інтенсивна спроба посварити народи нашого регіону, яким загрожує Росія».

Раніше у вівторок увагу громадськості в обох країнах привернуло пошкодження попередніми днями пам’ятника вбитим 1944 року полякам, мешканцям знищеного тоді ж села Гута-Пеняцька на Львівщині. Генеральний консул Польщі у Львові і посол України в Польщі, як і інші діячі, що коментували подію, однаково назвали це провокацією з метою погіршити українсько-польські відносини й закликали належно розслідувати її. Національна поліція України за фактом пошкодження пам’ятника відкрила кримінальне провадження за частиною 3 статті 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної належності або релігійних переконань) Кримінального кодексу України.

За повідомленнями, інформацію про подію першим оприлюднило російське інформагентство Regnum, а також проросійські видання в Україні. Відео з місця злочину зловмисники розмістили в новоствореному профілі в YouTube з назвою «Вільна Україна» і символікою «Правого сектору» в оформленні. Це єдине відео, розміщене на цьому YouTube-каналі.

У лютому 1944 року в цьому тоді польському селі, де розташовувались радянські партизани і діяло польське підпілля, за різними даними, нацисти вбили від 500 до 800 поляків, мирного населення, і знищили саме село. Як зазначав директор Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович, вже ті події засвідчили участь третіх сил у розпалюванні конфлікту між українським і польським народами. «Адже Гута-Пеняцька – польське село, знищене за наказом німецьких окупантів через провокації дислокованого тут загону радянських партизанів; до участі в каральній операції нацисти свідомо долучили поліційні частини, складені з українців», – нагадав В’ятрович.

XS
SM
MD
LG