Доступність посилання

ТОП новини

Комітет Європарламенту підтримав «безвіз» для Грузії


Комітет із питань громадянських свобод Європейського парламенту одноголосно підтримав візову лібералізацію для Грузії. Голосування 12 січня відкриває шлях для фінального голосування у Європарламенті вже в лютому.

Перед тим, як безвізовий режим почне діяти, має відбутися остаточне схвалення і переклад механізму припинення дії «безвізу» в Європейському парламенті і країнах ЄС. Дипломати ЄС повідомили Радіо Свобода, що це може статися в березні і що громадяни Грузії можуть подорожувати без віз до Шенгенської зони від квітня чи травня.

Механізм припинення «безвізу» дозволятиме припинення на дев’ять місяців вільних пересувань Шенгенським простором іноземним громадянам у разі стрімкого зростання нелегальної міграції чи інших зловживань «безвізом» тією чи іншою третьою державою з-поміж 60 країн, із якими ЄС має безвізовий режим.

Для України переговори між Радою ЄС і Європарламентом щодо візової лібералізації можуть продовжитися після того, як механізм припинення «безвізу» запрацює. Водночас дипломати очікують, що і переговори і подальше голосування відбудуться оперативно, і Україна зможе отримати «безвіз» приблизно через місяць після Грузії.

XS
SM
MD
LG