Доступність посилання

ТОП новини

НАБУ спростовує заяви про зобов’язання закрити провадження щодо Мартиненка


Національне антикорупційне бюро України заявляє, що повідомлення про зобов’язання бюро закрити провадження щодо народного депутата Миколи Мартиненка не відповідають дійсності.

Як повідомляє прес-служба бюро, детективи НАБУ продовжують розслідування фактів одержання хабарів (неправомірної вигоди) під час закупівель, здійснених держпідприємством «Енергоатом».

У НАБУ пояснюють, що 11 січня Солом’янський райсуд Києва відмовив захисту Мартиненка у закритті цього провадження, але при цьому зобов’язав бюро лише розглянути клопотання представника Мартиненка та у встановлені законом строки поінформувати про результати цього розгляду.

Раніше низка ЗМІ з посиланням на прес-службу екс-депутата повідомила, що 11 січня «суд зобов’язав НАБУ закрити провадження у так званій «справі Мартиненка». Журналісти програми «Схеми», у розпорядженні яких є відповідна ухвала, повідомили, що суд не зобов’язував детективів НАБУ закрити справу щодо Миколи Мартиненка, а зобов’язав їх розглянути клопотання захисника депутата та протягом 10 днів винести рішення з цього приводу.

У 2015 році детективи Національного антикорупційного бюро відкрили два кримінальні провадження, які пов’язані з екс-депутатом Мартиненком. Бюро викликало його як свідка в рамках досудового розслідування у провадженнях за фактом закупівлі держпідприємством «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» уранового концентрату в австрійського товариства «STEUERMANN», а також за фактом одержання хабарів при закупівлі підприємством «Енергоатом» обладнання у чеського акціонерного товариства «Škoda JS».

У листопаді 2015 року на той час депутат від фракції «Народного фронту» Микола Мартиненко заявив, що вирішив скласти мандат, у грудні 2015 року депутати позбавили його депутатських повноважень.

Скандали навколо Миколи Мартиненка спалахнули після того, як народний депутат Сергій Лещенко заявив про корупційні звинувачення проти народнофронтівця у Швейцарії. За словами Лещенка, там Мартиненка звинувачують у хабарництві й відмиванні грошей, а саме в отриманні 30 мільйонів франків на банківські рахунки в цій країні від чеської фірми «Шкода – Ядерне машинобудування» (Škoda JS), яка отримала підряд від української державної компанії «Енергоатом». За повідомленнями, Мартиненко неофіційно контролює цю компанію. Крім того, стало відомо і про слідство в цій самій справі щодо Мартиненка в Чехії. Він ці звинувачення відкидає і називає їх нісенітницею й маніпуляцією.

XS
SM
MD
LG