Доступність посилання

ТОП новини

Засновник WikiLeaks відмовився від обіцянки здатися владі США


Засновник організації WikiLeaks Джуліан Ассанж
Засновник організації WikiLeaks Джуліан Ассанж

Засновник організації WikiLeaks Джуліан Ассанж відмовився від своєї обіцянки здатися владі США в разі помилування інформатора сайту Челсі Меннінґ. Ассанж заявив, що незадоволений рішенням президента Барака Обами скоротити термін Меннінґ, і вказав, що наполягав на негайному помилуванні.

Засуджена за передачу WikiLeaks секретних документів американської розвідки Меннінґ вийде на свободу в травні цього року. 18 січня президент Обама скоротив термін її покарання з 35 років в’язниці до семи.

Аналітик американського розвідувального підрозділу в Іраку єфрейтор Бредлі Меннінґ отримав доступ до засекречених документів і передав їх сайту Wikileaks. У 2014 році Меннінґ, уже відбуваючи покарання у в’язниці у США, офіційно змінив стать та ім’я. Правозахисники неодноразово зверталися до американської влади із закликами помилувати Меннінґ, вказуючи, що вона визнала провину, і побоюючись за її психічний стан у зв’язку зі спробами самогубства в минулому.

З 2012 року Джуліан Ассанж переховується в посольстві Еквадору в Лондоні. Його звинувачують в зґвалтуванні і сексуальних домаганнях, що ймовірно відбулися в Швеції в 2010 році. Ассанж відмовляється їхати до Швеції, оскільки вважає, що влада може екстрадувати його до США, де його розшукують у зв’язку з витоком секретних документів про війни в Іраку та Афганістані.

XS
SM
MD
LG