Доступність посилання

ТОП новини

Сотні тисяч людей збираються у Вашингтоні на інавгурацію Трампа


Представники ЗМІ готуються до церемонії, 20 січня 2017 року
Представники ЗМІ готуються до церемонії, 20 січня 2017 року

Сотні тисяч людей збираються у Вашингтоні, щоб святкувати чи протестувати з нагоди інавгурації Дональда Трампа, який 20 січня складе присягу як 45-ий президент США.

На офіційну церемонію прибудуть президент Барак Обама і перша леді Мішель Обама. Очікується, що завітає і подружжя Клінтонів – колишній президент Білл Клінтон і суперниця Трампа на виборах від Демократичної партії Гілларі Клінтон.

Крім того, на інавгурації будуть присутні члени Конгресу, при цьому понад півсотні конгресменів від Демократичної партії вирішили церемонію бойкотувати.

Як очікують, всього до Вашингтона мають приїхати до 900 тисяч людей. У зв’язку з цим посилені заходи безпеки.

Очікується, що «Марш жінок» збере 20 січня близько 200 тисяч учасників. Організатори маніфестуватимуть за расову й гендерну рівність, доступну охорону здоров’я, виборче право й право на аборти. Опоненти новообраного президента вважають, що тепер усе це опиниться під загрозою.

Підтримку Дональдові Трампу демонструватиме група мотоциклістів «Байкери за Трампа» – у них буде ралі після церемонії і перед парадом. Їхня акція не буде настільки численною, як «Марш жінок».

Виступаючи перед своїми прихильниками 19 січня у Вашингтоні Трамп пообіцяв «об’єднати країну» і водночас докорінно змінити політику Вашингтона, зокрема в питаннях зміни клімату, імміграції, міжнародних торговельних угод і розвитку енергетики.

Тим часом, у Нью-Йорку знаменитості й політики приєдналися до тисяч протестувальників, щоб висловити свої побоювання з приводу обраного президента.

Радіо Свобода транслюватиме церемонією інавгурації на YouTube каналі, починаючи від 17:50 за київським часом. Подію коментуватиме кореспондент Радіо Свобода.

XS
SM
MD
LG