Доступність посилання

ТОП новини

Парламент Туреччини схвалив законопроект щодо розширення повноважень президента


Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган
Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган

Парламент Туреччини схвалив законопроект, що дозволить значно розширити повноваження президента Реджепа Тайїпа Ердогана і прокладе шлях до проведення референдуму щодо зміни конституції пізніше в цьому році.

В уряді зазначають, що пропозиції – які створять виконавче президентство вперше в сучасній Туреччині – забезпечать більш просте і ефективне управління, критики стверджують, що це дасть Ердогану більше неконтрольованої влади.

Проект конституції був затверджений 339 депутатами з 550. Щонайменше голосів 330 депутатів були необхідні для ухвалення законопроекту.

Правляча Партія справедливості і розвитку (ПСР) має більшість в парламенті. Зміни також підтримала більшість депутатів від Партії націоналістичного руху, який звинувачували в отриманні хабарів від ПСР.

Реформа дасть можливість Ердогану видавати укази, оголошувати надзвичайний стан, призначати міністрів і вищих державних посадових осіб, а також розпустити парламент.

Ердоган став президентом в 2014 році після того, як понад десять років обіймав посаду прем’єр-міністра. Критики звинувачують його в посиленні авторитаризму у зв’язку з арештами і звільненнями десятків тисяч поліцейських, суддів, військовослужбовців, журналістів і вчених після спроби перевороту у липні 2016 року.

XS
SM
MD
LG