Доступність посилання

ТОП новини

Попередні консультації щодо Сирії у Астані були складними – радник посла Росії в Казахстані


Міністри закордонних справ Росії та Туреччини Сергій Лавров (л) та Мевлют Чавушоглу, фото архівне
Міністри закордонних справ Росії та Туреччини Сергій Лавров (л) та Мевлют Чавушоглу, фото архівне

Попередні консультації ініціаторів переговорів у Астані щодо мирного врегулювання ситуації в Сирії (Росії, Туреччини та Ірану), що проходили 22 січня, були складними. Про це заявив радник посла Росії в Казахстані Олександр Мусієнко, передає «РИА Новости».

«Консультації між сторонами проходять складно…Учасникам потрібно дати час, щоб виконати свою місію», – сказав Мусієнко. Ві додав, що «такі проблеми» не вирішуються за один день.

Водночас спецпредставник президента Росії у Сирії Олександр Лаврентьєв заявив, що досі незрозуміло, чи будуть делегації сирійського уряду і опозиції зустрічатися на переговорах безпосередньо, а чи спілкуватимуться через посередників.

Заступник міністра закордонних справ Ірану Хусейн Джабер Ансарі зазначив, що домовленості про прямі переговори уряду та опозиції Сирії поки немає.

«На даному етапі у нас одна мета, яка була узгоджена між усіма сторонами, включаючи Осаму Абу Зейда, представника Вільної сирійської армії – закріпити припинення вогню. Саме тому ми тут», – цитує лідерів сирійської опозиції на переговорах у Астані телеканал Al-Jazeera.

Основна зустріч щодо сирійського врегулювання з ініціативи Росії, Туреччини та Ірану в столиці Казахстану Астані покликана зміцнити хитку угоду про припинення вогню між урядом президента Сирії Башара Асада та опозиційними групами, запланована на понеділок, 23 січня.

Сполучені Штати представлятиме на переговорах посол у Казахстані Джордж Крол, спеціальний посланець ООН щодо Сирії Стаффан де Містура також буде присутній. За попередніми даними, сирійська опозиція відправила делегацію з близько 50 учасників.

МЗС Казахстану зазначило, що переговори за зачиненими дверима мають закінчитися опівдні 24 січня, після чого планується підсумкова прес-конференція.

XS
SM
MD
LG